Followers

Monday, March 21, 2011

. Salma Mentor 5 .

Salam semua bloggers ! sori lama x update, sbb banyak sgt keje nak kene buat. Assignment, aktiviti kolej, pertandingan tarian, teater. Haisshh, xde masa nak update. HAHAHA, mesti korng xnak tau ape yg aku ckp ni kan. Actually aku nak buat review pasal Mentor 5 ni. Sebenarnya masa awal2 dulu, aku x rasa pun nak tgk Mentor ni. Sbb biasalah, bosan. Xde suara yg best, semua nak jual muke je tahu. HAHAHAH. tapi ak dengar dari member aku citer pasal Salma, protege kepada Erra Fazira. org ckap suara dia power gila. ak yg x mudah percaya ni g laa tgk. Sekali tgk, mak aiih, nyanyi lagu Jac yg Bertamu Dikalbu tu bapak rilex. Meremang bulu2 aku. Fuuhhh, respek. So, mlm tadi aku gigih tunggu depan tv tunggu si Salma ni nyanyi. Dia bawak lagu mentor dia utk konsert 1 kumpulan B, Yang Terindah Hanya Sementara. Poonn, Fuhhhhh. dashat beb, aku tabik spring dekat suara dia. Mmg semua lagu mcm lagu dia. Meletop dolllll, haha. ok. aku die hard Salma. Ape2 pun Salma mesti menang ! jom undi salma weyh .


Tuesday, March 15, 2011

. Untuk Gadis2, betul x ni? .

Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan jatuh cinta,lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih mengangap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.Andai lelaki tahu..Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.

Saturday, March 12, 2011

. Hikayat Merong Mahawangsa .

Baiklah. di kala ini, aku teringin nak bercerita membuat review pasal sebuah adaptasi epik filem Merong Mahawangsa bawah KRU Production ini. Aku sangat kompem ramai yang ter-Uja nak tengok citer ini kan, almaklum lah, Trailer pon dah meletop letus-letus, sape x nak tgk kann ? aku sempat menonton filem KRU ni pada hari kedua tayangan. Nak tgk tayangan perdana x mampu, ade kelas . haha. Menonton filem yang KRU yg baru ini ade kalanya aku terlupa sbnrnya aku tgh tgk filem melayu. CGI mmg tip top , setting meletop, semuanya boleh dikatakan perfect. Aku berani cakap filem ini sebaris dengan PGL or mungkin lebih hebat dari PGL. sungguh membanggakan. Konsep yang diketengahkan mmg sangat menarik, cuma kadang2 ade sedikit bosan dari segi pengolahan skrip. Tp, sbb aksi best, ia selamat. Filem ini jugak membuatkan aku teringat kan filem2 barat mcm 300, dan Sparta. lagi satu, filem ini sungguh banyak darah. haha. aku suke darah. hahah. skrip2 yg double-meaning, aku suka gak ni mcm " Kalau empangan sudah dibuka, mana bisa tahan airnya. " sangat-sangat melekat dalam otak aku. lagi satu dialog " apa salahnya kalau mengintai di bawah tudung saji. " HAHAHAHHAA, memang bestt r, HAHAH. Barisan pelakon mmg mantap. Aku suka lakonan Stephen Rahman ni, ffuuuuuuhh !! hahah. aku jugak difahamkan bahawa ini adalah filem pertama malaysia yg bekerjasama dengan Malaysia Philharmonic Orchestra. wow, dah mcm filem2 hollywood pakai okestra bagai kan. bagi aku, x mustahil filem akan menang banyak award dalam dan luar negara. Filem mcm ni lahh baru nmpk malaysia di mata dunia. Aku ucapkan Tahniah kepada KRU Production sbb dpt menghasilkan filem yg bermutu untuk industri perfileman Malaysia. So, kepada siapa-siapa yg x tengok cerita ni lagi, PERGI booking tiket sekarang !!

p/s : tak sabar nak tgk file 'KARAK' pulak.

mcm seram gila tgk preview filem tu.

Thursday, March 10, 2011

. Coretan Dinner Andalusia KDO 11 .


Time dapat Anugerah Apresiasi




Semasa tgh HIGH, Syok Sendiri perform lagu MIMPI LAILA. hahahha.

. Manusia ouh manusia .

Manusia. manusia byk ragam.
banyak perangai baik & buruk.
biasanya banyak yg buruk, sbb orang mmg x nampak kebaikan.
aku ingat kau dgn aku x ada masalah.
mana taknya, kite x pernah bercakap.
ape tah lagi berborak dan bergurau senda, jauh sekali.
bukan aku nak ckp aku baik sgt.
tp knp perangai kau mcm setan,
rupanyer kau adalah fans pengumpat tegar belakang aku.
Sepandai-pandai tupai melompat,
akhirnya jatuh ke tanah jua,
sepandai-pandai kau mengumpat,
akhirnya terkantoi jua.
kalau x puas hati dengan aku ckp depan.
man to man, eye to eye.
bukan nak memburukkan nama aku secara online dalam group Fb korang.
ye, mmg aku x tahu sblm ni, tp Tuhan tahu.
mungkin Tuhan nak tunjukkan sesuatu, biar ko tahu tinggi rendah langit itu.
mungkin aku cakap x bertapis, tapi at least aku ckp straight.
dan xpernah nak meleweh-lewehkan cerita.
tp kau lagi hebat.
mengumpat aku di alam maya, dari dulu sampai sekarang x puas hati.
cuba cakap apa salah aku?
kau pandai & bijak membuat spekulasi dan asumsi,
tapi semua untuk menjatuhkan aku.
membusukkan nama aku,
sedangkan aku x pernah sekali pon membusukkan nama kau,
kau dan aku sama-sama dewasa,
berfikir lah secara matang.
jangan jadi mcm budak-budak,
lempar batu sorok tangan.
mmg lumrah mnusia pandai bercakap x pandai buat,
pandai mengumpat, pandai menuduh,
pandai mengkritik, x pandai membina,
pandai sikit, ingat pandai semua !

Sunday, March 6, 2011

. Pffffffhhhh .

Jangan Jadi Manusia Yang Suka Mengungkit Jasa-Jasa Baik Yang Dah Dibuat. Nampak Sangat Tak Ikhlas. Kalau Nak Ungkit, Cakap Awal-Awal Tak Nak Tolong.

Sekian. Sila Berubah

Wednesday, March 2, 2011

. BLOGGER IDOL kini bermula ! Adakah anda yang dicari? .

Halo halo, ni ade contest untuk para blogger yang kuat karok dan bersuara POWER. Join lahh BLOGGER IDOL ni anjuran TIAFAZUNIA dengan kerjasama AKMALHILMI ATAUPON ANDYHOWTT.
mmg masyuk beb ! serlahkan bakat terendam korang !

video

untuk lebih cepat loading klik SINI ;)


TERMA SYARAT PERATURAN serta ARAHAN untuk menyertai BLOGGER IDOL ialah :



letak kan banner contest ini dekat entry dan sidebar anda dan jangan lupa linkkan ke entri ini.

anda tidak diwajibkan untuk follow. tapi kalau nak follow my pleasure lah! kalau tak follow selalulah datang kat blog tia untuk mengetahui update terkini :)

minus one tidak dibenarkan. tetapi alat muzik seperti gitar dan piano amatlah digalakkan tak pon hanya suara sahaja (unplugged) adalah lebih bagus danpemilihan lagu mengikut pilihan dan citarasa korang sendiri.

korang boleh bernyanyi secara solo, berduet ataupun berkumpulan tetapi pastikan rakan duet anda atau rakan dalam kumpulan anda adalah blogger! *hadiah nanti kongsi la ye?*

tia, akmal dan andy berhak me’reject’ video korang kalau tidak menepati syarat syarat yang ditetapkan atau terdapat sebarang penipuan dalam video tersebut.

tag la beberapa orang kawan blogger yang korang rasa suara dorang sedap atau korang rasa dorang ada bakat! tak tag pon takpe, tak paksa ;)

korang jugak perlu SIGN UP di 1tube.my dan upload video yang korang menyanyi tuh. letakkan tajuk video anda BLOGGER IDOL ANJURAN TIAFAZUNIA KINI BERMULA! dan letakkan link blog tia di description serta link contest dari blog korang . siapa yang dapat view serta komen tertinggi akan dapat membuat vlog pertama korang bersama 1tube.my ! macam tia punya vlog yangINI. dan ada hadiah special dari pihak 1tube.my sendiri! ;)

tarikh tutup adalah pada 17 APRIL 2011 dan jika peserta tidak lebih dari 10 orang contest akan terbatal serta merta.

jika anda menjadi REFERRAL TERTINGGI (blogger yang join contest tau ada contest ni dari blog korang) korang juga akan dapat hadiah wang tunai. *tidak termasuk reference dari akmalhilmi dan andyhowtt.*


HADIAH PEMENANG :

Johan Blogger Idol : RM 100
Naib Johan Blogger Idol : RM50
Tempat Ketiga Blogger Idol : RM30

Referral Tertinggi : RM30
View dan Komen Paling Banyak di 1tube.my akan dapat membuat first vlog dengan krew 1tube.my *masih dalam perbincangan* dan hadiah special dari pihak1tube.my.

and tia akan cuba cari sponsor. mana tau korang boleh dapat domain ke hadiah yang lebih ke ye dak ? ATAU ADA SESIAPA YANG INGIN MEMBERI SPONSOR ? hihi!

SEBARANG PERTANYAAN BOLEH CONTACT TIA DI FACEBOOK PAGE BLOG TIAFAZUNIA, AKMALHILMI ATAUPON ANDYHOWTT.




SELAMAT BERJAAAAYAAAA KEPADA SEMUA CONTESTANT! :D

. Contest : Saya Suka .



Contest : Saya Suka
tarikh tutup : 30 March 2011



wah wah wah. kau semua jgn main-main, ini contest mcm best. hehe
ni adalah contest saya suka, ape yg kene buat?
kene letak gambar yg berkaitan dengan hobi masa lapang.
dan aku, memperjudikan gambar aku yg ini, TADDDAA :




Karaoke, Ya Karaoke !
Bukan Karaoke secara biasa ok.
Aku memang sangat berhantu bila karaoke.
Aktiviti wajib setiap minggu.
tgk tu, aku tarik tujuh tingkat, kau mampu? hahaha

Tag 4 orang :

. Help Me, PLEASE .


Hello guys. mintak jasa baik korang semua untuk like dekat link ini :

Semoga hasil design aku berjaya menang contest ni yer.
segala LIKE anda di dahului dengan ucapan jutaan terima kasih.

Tuesday, March 1, 2011

. Luah Perasaan .

aku berkawan. mcm orang lain jugak. cuma aku xpaham sbb ada yg lain macam.
aku paham, mmg ada mcm2 orang dlm dunia. semua berbeza beza.
aku ni jenis yang celaka jugak. siapa yg berani je boleh buat aku jadi kwn.
sbb ape? sbb mulut aku bau longkang.
Busuk sial mulut kau. makan petai ke ape?! diam.

aku cakap lepas.
aku x suke berselindung. cakap berlapik.
bia lah org nk cakap aku suka bukak pekung didada. sbb itu prinsip aku.
buat apa nak malu dengan siapa kau.
bile berkawan dengan org yg hati mudah pecah berderai. mmg cabaran utk aku.
takut sifat aku. mulut aku. mengoyak hati kwn aku.
dia pon byk cakap. boleh tahan.
dia ade byk sangat komitmen dengan segala perkara, so aku respek.
tapi bila dia ada jawatan besar dlm organisasi, dia abaikan mcm tu.
aku hilang minat.
dia bawak aku ke tempat dia. kwn-kwn, biasalah kan.
sbb aku ni nak jaga hati kwn.
aku ikut je katanya. aku sendiri bodoh sbb x ikut cakap hati aku.
tp aku lg bodoh kalau aku x dpt bg komitmen dengan bnd baru ni.
ia menjadi makin teruk bila aku xbg komitmen. ya, aku buat taik.
sbb hati aku x nak.
dia memaksa. memaksa dengan cara lembut. mmg nmpak mcm xada paksaan.
tapi secara halus. dia ada org atas utk memujuk aku. aku makin bosan sial.
aku tetap dengan pendirian aku skrn ni. aku akan teruskan bila aku bersedia.
sekarang jangan ganggu aku. ya, kita dah x bertegur.
semua gara-gara business kau.
maaf kalau ada yg tersentap.maaf juga sebab aku sedar ia salah aku juga. sekian.