Followers

Saturday, March 12, 2011

. Hikayat Merong Mahawangsa .

Baiklah. di kala ini, aku teringin nak bercerita membuat review pasal sebuah adaptasi epik filem Merong Mahawangsa bawah KRU Production ini. Aku sangat kompem ramai yang ter-Uja nak tengok citer ini kan, almaklum lah, Trailer pon dah meletop letus-letus, sape x nak tgk kann ? aku sempat menonton filem KRU ni pada hari kedua tayangan. Nak tgk tayangan perdana x mampu, ade kelas . haha. Menonton filem yang KRU yg baru ini ade kalanya aku terlupa sbnrnya aku tgh tgk filem melayu. CGI mmg tip top , setting meletop, semuanya boleh dikatakan perfect. Aku berani cakap filem ini sebaris dengan PGL or mungkin lebih hebat dari PGL. sungguh membanggakan. Konsep yang diketengahkan mmg sangat menarik, cuma kadang2 ade sedikit bosan dari segi pengolahan skrip. Tp, sbb aksi best, ia selamat. Filem ini jugak membuatkan aku teringat kan filem2 barat mcm 300, dan Sparta. lagi satu, filem ini sungguh banyak darah. haha. aku suke darah. hahah. skrip2 yg double-meaning, aku suka gak ni mcm " Kalau empangan sudah dibuka, mana bisa tahan airnya. " sangat-sangat melekat dalam otak aku. lagi satu dialog " apa salahnya kalau mengintai di bawah tudung saji. " HAHAHAHHAA, memang bestt r, HAHAH. Barisan pelakon mmg mantap. Aku suka lakonan Stephen Rahman ni, ffuuuuuuhh !! hahah. aku jugak difahamkan bahawa ini adalah filem pertama malaysia yg bekerjasama dengan Malaysia Philharmonic Orchestra. wow, dah mcm filem2 hollywood pakai okestra bagai kan. bagi aku, x mustahil filem akan menang banyak award dalam dan luar negara. Filem mcm ni lahh baru nmpk malaysia di mata dunia. Aku ucapkan Tahniah kepada KRU Production sbb dpt menghasilkan filem yg bermutu untuk industri perfileman Malaysia. So, kepada siapa-siapa yg x tengok cerita ni lagi, PERGI booking tiket sekarang !!

p/s : tak sabar nak tgk file 'KARAK' pulak.

mcm seram gila tgk preview filem tu.

4 comments:

daia_manshi said...

perghh puji mcm ade pape aje... huhuhu.. nak jugak tgk. cm best je bunyi nye tp byk darah xske.. hihihi.. khai poyo~~

nur wahida said...

mcm best!!
patut aq cm pelek
npe ramai ckp,
kalau empangan dah buka,
mana nk tahan air,
gua mcm xbrape phm ayt ni ngn situasi!~

Azzah Jelani said...

jadi ke pergi booking lepas subuh khai? haha:DDD

kHai said...

daia : darah lahh best dayah !!
wahida ; ko kene tgk, bru ko paham keseluruhan konteks . haha
azzah ; x jadi derr. bgun pkul 1 ptg, mne laa nk prg lpas subuh. hahah, tp hari yg sama laah .