Followers

Friday, October 21, 2011

. Manusia Tanpa Organ? .

Yellow-yellow semua nya aduhai pun kawan-kawan. lama kan takk bukak blog ni, bersawang dan terlalu aib aku nak bukak. So, hari ni free sikit so aku dah baiki semua kebocoran dlm blog ni dan taadaaa, hasilnya muncul lah bende baru sikit kat interface blog aku tak giteww kan? HAHAHA, ok rasa cam lame plak bgtahu bende nie. agak cengkewrik disitu~

aku rasa loosah sial, geram aku. Rawwwr !

ok fine ! nak dijadikan cerhite ni hah. selase lepas adelah minggu Kesedaran Pendermaan Organ kt UKM kerjasama dgn Kementerian Kesihatan. Ada seminar, aku pun dengan rase kuriuss yg hamat tinggi pergi seminar tuh. Ak dan Ninot serta Ejah masuk bilik seminar kat Kolej Kris Mas dalam pukul 9.00 pagi sambil dibagi goodie bagi. akceli seminar start 8.30 pagi, tp tunggu wanita mmg lambat. Grrrrrr.

cepatlahh siap, mmg mintak aku mengaum kan !

Sumpah weyh banyak jugak ilmu yg dapat aku sedut dengan seminar ni, mule2 aku mmg geli/afred/kurius semua ade derr, sbb aku mmg takde ilmu pasal derma organ ni. bile dengar seminar yg dibagi oleh pakar, Dr , Wakil badan agama Islam & Pengalaman orang fuhhhh baru aku tahu penting gila derma organ ni.

terkezut aku, byk ilmu dpt hari ni. Feeling educated siak.

tapi bile part kongsi kisah & rasa drpd org yg terima organ & keluarga penderma organ rase nak menangis laju-laju bile dengar citer org2 yg perlu organ ni, tapi haruslahh aku cover yer. huuuuuuu sedih wooo #serius .

Huwaaa, sedih. naseb i tak hentak kepala kt kerusi hari tu. i tak tahan sedih.

yg aku belajar pendermaan organ semasa hidup tidak digalakkan, tapi derma organ selepas mati amat digalakan. Bole derma 4 jenis organ ; jantung, hati, paru-paru, buah pinggang n 4 jenis tissue ; tulang, kulit, injap jantung, kornea. Rasa cm educated plak aku rse bile explain bnd2 cmni. aku rasa cam nak jadi Pengikrar Penderma Organ, nak tnya famili dulu la tpnye. Anda bila lagi ? banyangkan bila anda yg perlukan organ, dermalah organ demi sebuah kehidupan.

So, Dermalah Organ ;D

3 comments:

p!q4h b@guss said...

waaa..share2 la apa ustaz tu crita ttg derma organ ni??

kHai said...

okey cmni lahh Ustaz tu cakap bila ade org tanya 'bila kita lahir dalam keadaan sempurna bukankah kita harus dikembalikan dlm keadaan sempurna juga?'

ustaz tu jawab, memang begitu, tp bila lihat dlm keadaan sekarang yg mana kita lihat kebaikkan itu lebih penting. sesungguhnya satu organ yg kita derma boleh menyelamat kan 2-3 nyawa. maknanya derma organ ni dibolehkan bagi menjaha kemaslahatan masyarakat seluruh dunia.

camtu lah uztaz tu cakap hari tu ;D

tasha lee said...

abg khai ,nak share la ,xde button share ke ? hehe